Hangi Durumda Tazminat Davası Açılır? Tazminat davaları, bir kişinin hukuka aykırı bir davranış sözleşmesi veya büyümesi nedeniyle maddi veya manevi zarar görülmesinde açılabilir. Tazminat davalarının amacı, zarar gören kişinin maddi kayıplarını karşılamak veya yaşadığı manevi sıkıntıları bir miktarın arttırılmasıdır. Peki, hangi miktarın tazminatı açılabilir ve bu davalarda neler göz önünde bulundurulmalıdır?
Hangi Durumda Tazminat Davası Açılır?
Tazminat durumunun açılabilmesi için hukuka aykırı bir eylemin mevcut olması ve bu eylemin zarar verici nitelikte olması gerekmektedir. Bu şekilde yaşadığım kayıpların maddi olarak yanı sıra yaşadığı üzüntü ve elem gibi manevi zararların giderilmesi için de dava açılabilir.
İşte tazminat davası açılabilecek durumlar:
Boşanma Sonrasında Tazminat: Boşanma sürecinde daha fazla kusurlu olan taraf, diğer noktalara karşı maddi ve manevi tazminat ödemesi yapılabilir.
Kişilik Haklarına Saldırı: Hakaret, iftira gibi kişilik haklarına yönelik saldırılar nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.
İş Kazaları: İş yerinde meydana gelen kazalar sonucunda yaralanma veya tazminat olan işçi, maddi ve manevi zararların karşılanması için işverene tazminat davası açılabilir.
Trafik Kazaları: Trafik kazası sırasında meydana gelen veya maddi zarara uğrayan kişi, kazada kusurlu olan sürücüye veya sigorta yenilemeye karşı tazminat talebinde bulunulabilir.
Sözleşme İhlalleri: Taraflardan birinin sözleşmeye aykırı davranması diğer nokta maddi zarara uğraması durumunda tazminat davası açılabilir.
Telif Hakkı İhlalleri: Bir eserin izinsiz kullanılması sonucu zarar gören taraf, telif hakkı nedeniyle maddi ve manevi tazminat talebinde bulunulabilir.
Haksız Fiiller: Mesela bir kişinin suç işlemesi, başkasının zararına yol açtığında tazminat davasına konu olabilir.
Doktor ve Tedavi Hataları: Hatalı tedavi uygulamaları nedeniyle zarar gören hasta, doktor veya tedavi karşılığında maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.
Kişilik Haklarına Saldırılar: İnternet, medya veya sosyal medya aracılığıyla yapılan saldırılar veya manevi tazminat davasına neden olabilir.
Maddi ve Manevi Tazminat Davaları Kimler Tarafından Açılabilir?
Maddi veya manevi tazminat davası açmak için tazminatın yaşanması yeterlidir. Örneğin, bir trafik veya iş kazası sonucu mağdur olan kişiler, doktor hataları nedeniyle zarar gören tazminatların telafisi mümkündür. Kişi vefat etmişse, bu durumdaki yakınları da tazminat talebinde bulunabilir. Yani, zarara maruz kalmak veya bu zararın doğrudan yaşayan herkes bu davayı açabilir.
Maddi ve Manevi Tazminat Davaları Kimlere Karşı Açılabilir mi?
Maddi veya manevi tazminat davaları, tazminata neden olan kişilere karşı açılabilir. Örneğin, bir trafik kazasında kazaya neden olan sürücüye veya sorumlu sigortaya başvurulmaması karşı dava açılabilir. İş kazalarında işveren, tedavi hatalarında doktor veya hastane sorumlusu olabilir. Haksız fiil durumunda, fiili gerçekleştiren kişi veya ilgili kurum dava edilebilir.
Trafik Kazalarında Tazminat Davası
Trafik kazası sonucunda zarar gören kişiye maddi ve manevi tazminat talep edilebilir. Bu durumda davacılar (zarar görenler) sürücü, zorunlu mali sorumluluk sigortası sağlayıcıları veya kasko sigortacıları gibi kazadan sorumlu olanlara karşı dava açabilir.
Davacı, tüm zararları talep etmek için kazadan sorumlu olanlardan biri veya birkaçına tazminat davası açabilir. Örneğin, bir trafik kazasında sigorta poliçesinin limitleri zararları karşılanamıyorsa, sorumluların toplamının farklı oranlarda tazminat talebinde bulunulabilir.
Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası: Özellikle karayolunda yolcuların barındırılması için yapılmış olan zorunlu koltuk sigortaları, yolculara ve sekse yönelik bir kaza sigortasıdır. Bu sigorta, kazaya neden olan kusuru olmasa bile sigorta poliçesi kapsamında ödeme hakkını gerektirir.
Maddi ve Manevi Tazminat Davası Nasıl Açılır?
Tazminat davası açmak için bir dilekçeyle ilgili mahkemeye başvurulur. Dava dilekçesi, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na uygun hazırlanmalı ve şu unsurları içermelidir:
Mahkemenin adı
Davacının adı, soyadı, TC kimlik numarası ve adresi
Tazminat talebi ve gerekçesi
Kanıt ve deliller
Davacının veya vekilinin imzası
Ticari olmayan tazminat davaları genellikle Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılır. Trafik kazaları, iş kazaları gibi maddi tazminat taleplerinde yetkili mahkemeler, mağdurun ikametgahındaki yerler veya kazanın meydana geldiği yer mahkemeleridir.
Tazminat Davası Ne Kadar Sürer?
Tazminat davaları, davanın konusunun karmaşıklığına göre farklı sürede sonuçlanabilir. Tanık dinlenmesi, bilirkişi raporları gibi geniş kapsamlı dava süresi uzatılabilir. Ayrıca mahkemenin iş yoğunluğu da dava süresine doğrudan etki eder. Basit davalar kısa sürede çözümlenebilirken, bazı karmaşık davalar bir ila iki yıl sürebilmektedir. Ancak verilerin uzlaşması halinde süreç hızlandırılabilir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?