Boşanma Ne Kadar Sürede Gerçekleşir 2025? Kaç Günde Boşanma Olur?

bosanma-ne-kadar-surede-gerceklesir-kac-gunde-bosanma-olur

Boşanma Ne Kadar Sürede Gerçekleşir? Kaç Günde Boşanma Olur? Boşanma davaları, her iki taraf için de zorlu ve stresli bir süreç olabilir. Bu nedenle, sürecin ne kadar süreceği konusu çiftlerin en çok merak ettiği konulardan biridir.

Boşanma davasının süresi, davanın anlaşmalı mı yoksa çekişmeli mi olduğuna, boşanma sebebine, mahkemelerin yoğunluğuna ve delil durumuna göre değişiklik gösterebilir. İşte boşanma sürecinin nasıl ilerlediği ve boşanma davası sürelerini etkileyen temel hususlar.

Boşanma Ne Kadar Sürede Gerçekleşir? Kaç Günde Boşanma Olur?

Boşanma davaları, anlaşmalı veya çekişmeli olmasına bağlı olarak farklı sürelerde sonuçlanır. Süre, en hızlı şekilde anlaşmalı boşanmalarda 1 ay gibi kısa bir zaman olabileceği gibi, çekişmeli boşanmalarda 1,5 yıl veya daha uzun sürebilir. Boşanma davası süresi üzerinde etkili olan faktörler arasında tarafların mahkemeye sunduğu deliller, hakimin yoğunluğu, duruşma takvimi ve dava süresince karşılaşılan diğer hukuki engeller bulunmaktadır.

Boşanma Davası Süresini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

1. Boşanma Davasının Anlaşmalı Şekilde Açılması Erken Bitirir mi?

Anlaşmalı boşanma davaları, eşlerin boşanma konusunda ve mal paylaşımı, nafaka, velayet gibi fer’ileri konusunda anlaşmaya vardıkları davalardır. Bu tür davalarda, dava dilekçesi ile birlikte bir anlaşmalı boşanma protokolü sunulur.

Bu protokolde malların paylaşımı, çocukların velayeti, nafaka gibi konularda uzlaşı sağlanır. Anlaşmalı boşanma davaları genellikle çok daha kısa sürer ve tek celsede sonuçlanabilir. Bu nedenle, boşanma sürecinin hızla tamamlanmasını isteyen çiftler için en uygun yol, anlaşmalı boşanma davası açmaktır.

2. Boşanma Davasının Çekişmeli Şekilde Açılması Erken Bitirir mi?

Çekişmeli boşanma davaları, eşlerin boşanma ve fer’ileri (mal paylaşımı, nafaka, velayet, tazminat gibi) konusunda anlaşamadıkları durumlarda açılır. Bu davalarda, tarafların mahkemeye dört aşamalı bir dilekçe süreci ile başvurması ve karşı tarafın kusurunu ispat etmek için deliller sunması gerekir.

Çekişmeli boşanma davaları; dilekçeler aşaması, ön inceleme, tahkikat (delillerin değerlendirilmesi, tanıkların dinlenmesi, bilirkişi raporları) ve karar duruşması gibi uzun bir prosedürü içerir. Bu nedenle, çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı davalara göre çok daha uzun sürer.

3. Adli Tatilde Boşanma Davası Görülür Mü?

Adli tatil, 20 Temmuz’da başlayıp 31 Ağustos’ta biter ve 1 Eylül’de yeni adli yıl başlar. Adli tatil süresince boşanma davaları da dahil birçok dava duruşması görülmez, sadece kanunda belirtilen bazı işler görülmeye devam eder. Bu nedenle, adli tatilin başlaması, boşanma davası süresini uzatabilir. Ancak anlaşmalı boşanma davalarında, taraflar adli tatilde davanın görülmesi için talepte bulunurlarsa, hakimin takdiriyle adli tatilde de duruşma yapılabilir.

4. Mahkemelerin İş Yoğunluğu Boşanma Süresini Etkiler Mi?

Boşanma davalarına Aile Mahkemeleri bakar. Ancak Aile Mahkemesi bulunmayan yerlerde bu davalar Asliye Hukuk Mahkemeleri tarafından görülür. Mahkemelerin iş yoğunluğu, özellikle büyük şehirlerde duruşma tarihinin ileri bir tarihe verilmesine ve kararların gecikmesine neden olabilir. Dolayısıyla, mahkemenin iş yoğunluğu da boşanma davasının süresini doğrudan etkiler.

5. Çekişmeli Konuların Varlığı, Niteliği, Sayısı Boşanma Süresini Etkiler Mi?

Çekişmeli boşanma davalarında tarafların üzerinde anlaşamadıkları konuların sayısı ve karmaşıklığı, davanın süresini doğrudan etkiler. Tarafların anlaşamadıkları hususların fazla olması, bu konulara ilişkin mahkemeye sunulacak delil ve tanık sayısını artırır ve davayı uzatır.

Boşanma Ne Kadar Sürede Gerçekleşir?

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürede Gerçekleşir?

Çekişmeli boşanma davaları, ortalama olarak 1 yıl sürebilir. Dilekçeler aşaması, delillerin toplanması, bilirkişi raporlarının hazırlanması, tanıkların dinlenmesi ve kararın kesinleşme süresi göz önüne alındığında, çekişmeli boşanma davaları uzun bir süreçtir. Ayrıca, davanın istinaf ve temyiz aşamalarına taşınması durumunda bu süre 2 yıla kadar uzayabilir.

Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürede Gerçekleşir?

Anlaşmalı boşanma davaları, genellikle tek celsede sonuçlanır. Tarafların hazırladığı anlaşmalı boşanma protokolü hakimin onayına sunulur ve taraflar duruşmada protokolü onayladıklarını beyan eder. Ancak, hakimin protokolde eksiklikler tespit etmesi veya tarafların iradelerinin protokol ile uyuşmadığını fark etmesi halinde duruşma ertelenebilir. Bu gibi durumlarda celse sayısı artabilir.

Çekişmeli Boşanma Kaç Celse Sürer?

Çekişmeli boşanma davaları, genellikle 5 ila 7 celse sürer. Celse aralıkları, mahkemenin yoğunluğuna bağlı olarak 1 ile 3 ay olabilir. Davanın karmaşıklığı, delillerin sayısı, tanıkların dinlenmesi gibi unsurlar celse sayısını ve süresini artırabilir.

En Kısa Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

En kısa süren boşanma davaları, anlaşmalı boşanma davalarıdır. Uygulamada, anlaşmalı boşanma davasının 30 gün içinde bir duruşma günü belirlenmesi ile tek celsede sonuçlanması mümkündür. Taraflar gerekçeli karara itiraz etmezlerse, dava 1 ay içinde sonuçlanır ve kesinleşir. Taraflar bir boşanma avukatından destek alır ve iyi hazırlanmış bir protokol sunarlarsa, dava süresi 1 gün ila 15 gün içerisinde sonuçlanır. Anlaşmalı Boşanma genelde 1 celsede sonuçlanır.

Boşanma Davası Geri Çekme Süresi Nedir?

Boşanma davası, hüküm kesinleşene kadar davalının açık rızası ile geri çekilebilir. Hükmün kesinleşmesi ile dava geri çekilemez.

Kararın kesinleşmesi, istinaf süresinin (gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta) dolması veya istinaf yoluna başvurulmuşsa, Yargıtay’ın kararı onaması ile gerçekleşir.

(7) Kez Görüntülendi

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




    [recaptcha]

    BİZE ULAŞIN

    İletişim Bilgileri