Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara - Boşanma davası, kira davaları ve tazminat davaları için avukat danışmanlık ve arabuluculuk hizmeti sunar. https://www.ilkayhukukburosu.com Boşanma davası, kira davaları ve tazminat davaları için avukat danışmanlık ve arabuluculuk hizmeti sunar. Thu, 05 Jan 2023 09:53:01 +0000 tr hourly 1 https://www.ilkayhukukburosu.com/wp-content/uploads/2015/09/cropped-Nafakanın-Kaldırılması-Nedenleri-1-32x32.jpg Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara - Boşanma davası, kira davaları ve tazminat davaları için avukat danışmanlık ve arabuluculuk hizmeti sunar. https://www.ilkayhukukburosu.com 32 32 KİRA TESPİT davası ne zaman ve nasıl açılır? Kira davası ne kadar sürede Sonuçlanır? https://www.ilkayhukukburosu.com/kira-tespit-davasi-ne-zaman-ve-nasil-acilir-kira-davasi-ne-kadar-surede-sonuclanir/ https://www.ilkayhukukburosu.com/kira-tespit-davasi-ne-zaman-ve-nasil-acilir-kira-davasi-ne-kadar-surede-sonuclanir/#respond Thu, 05 Jan 2023 08:59:11 +0000 https://www.ilkayhukukburosu.com/?p=9610 Kira tespit davası ne zaman ve nasıl açılır? Kira tespit davası ne kadar sürede Sonuçlanır? Kimi zamanlarda kiracı ve kiraya veren arasında, çeşitli konulardan dolayı iki tarafın da hak talep edebileceği anlaşmazlıklar yaşanabilir. Kira tespit davaları hem mekan sahibini hem de kiracıyı ilgilendiren davalardan biridir. Çeşitli sebeplerden ötürü açılan bu dava her iki tarafın da hakkı olabilir. Peki kira tespit davası ne zaman ve nasıl açılır? Kira tespit davası açıldıktan sonra dava ne kadar sürer, ne zaman sonuçlanır? İşte detaylar… Kira tespit davaları, kiracı ile kiraya veren arasında kira bedeli üzerinden açılan bir davadır. Söz konusu dava, kiraya verilen mekan...

The post KİRA TESPİT davası ne zaman ve nasıl açılır? Kira davası ne kadar sürede Sonuçlanır? first appeared on Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara.

]]>
Kira tespit davası ne zaman ve nasıl açılır? Kira tespit davası ne kadar sürede Sonuçlanır?

Kimi zamanlarda kiracı ve kiraya veren arasında, çeşitli konulardan dolayı iki tarafın da hak talep edebileceği anlaşmazlıklar yaşanabilir.

Kira tespit davaları hem mekan sahibini hem de kiracıyı ilgilendiren davalardan biridir. Çeşitli sebeplerden ötürü açılan bu dava her iki tarafın da hakkı olabilir.

Peki kira tespit davası ne zaman ve nasıl açılır?

Kira tespit davası açıldıktan sonra dava ne kadar sürer, ne zaman sonuçlanır? İşte detaylar…

Kira tespit davaları, kiracı ile kiraya veren arasında kira bedeli üzerinden açılan bir davadır. Söz konusu dava, kiraya verilen mekan ile ilgili olarak herhangi bir zaman içinde açılabilir.

Kira tespit davalarında her iki taraf da hakkını arayabilir ve son dönemlerde kiracılar ile kiraya verenler arasında sıkça gerçekleşen bir dava türüdür.

Kirada 5 yıl dolunca ne olur?

Türk Borçlar Kanunu’na göre, kira sözleşmesi beş yılı geçmesi halinde ev sahibi ve kiracı arasında yeni taleplerin ortaya çıkabilir.

5 Yıl aştığında, taraflar arasında yeni bir kira sözleşmesi yapılması veya var olan sözleşmenin yenilenmesi (uzatılması) mümkündür.

Eğer taraflar arasında yeni bir kira sözleşmesi yapılırsa, bu sözleşmede kira bedeli belirlenir ve bu bedel TÜFE oranındaki artışın üstünde olmayacak şekilde belirlenir. Eğer var olan sözleşme yenilenirse, kira bedeli TÜFE oranındaki artışın üstünde olmayacak şekilde belirlenir.

Kira Tespitinde Yeni Kira Nasıl Belirlenir?

Beş yıldan sonra ev sahibi mahkemeye başvurarak yeni kira bedelinin keşif ve bilirkişi marifetiyle tespitini talep edebilirler.

Bu durumda, mahkeme tarafından bir keşif ve bilirkişi incelemesi yapılır ve yeni kira bedeli bu inceleme sonucuna göre belirlenir.

Kira tespit davası hangi şartlarda açılır?

Türk Borçlar Kanunu’na göre, kira tespit davası açılabilmesi için şu şartların var olması gerekir:

  • Kiracının kirayı ödemeyi reddetmesi veya ödemekte gecikmesi
  • Kira sözleşmesinin devam etmesi
  • Eğer kira sözleşmesi beş yılı aşmış ve taraflar arasında kira artırımına ilişkin bir madde bulunmuyorsa, kira tespit davası açıldığında mahkeme, kira bedelini bir önceki yıla ait ortalama TÜFE oranını geçmemek kaydıyla hakkaniyete göre belirleyecektir.

Kira tespit davasında gerekli şartlar ve kriterler mahkeme nezdinde incelenir ve yapılan incelemelerin ardından kira bedeli, haklı olan taraf için yeniden belirlenir. Bedelin yeniden belirlenmesi için açılan kira tespit davalarında herhangi bir süre koşulu yoktur.

Kiralananın Tahliyesi Davası
Kiralananın Tahliyesi Davası

Kira Tespit Davasının Süresi Nedir, Ne Zaman Açılabilir?

Kira tespit davasının ne zaman açılabileceğine ilişkin herhangi bir süre aralığı belirtilmemiştir ve dava herhangi bir zaman diliminde açılabilir. Söz konusu dava türünde önemli olan, kiracı ya da kiraya verenin mahkemeye sunmuş olduğu deliller ve taleplerdir.

Bu nedenle de taraflardan biri gerekli kriter ve koşulları sağladığında, herhangi bir zamanda kira tespit davası açabilir. Taraflardan biri davayı açabilmek için öngörülen süre dahilinde karşı tarafa yazılı bildirimde bulunmalıdır. Bununla birlikte dava açma süresi de bir kira yılı adına uzatılmış olarak kabul edilir.

Kira Tespit Davası Nasıl Açılır?

Kiraya veren ile kiracı arasında söz konusu mekan ile ilgili sözleşme devam ettiği süre kapsamında taraflar ne zaman isterse bu davayı açabilir.

Her iki tarafın da kira bedelinin yeniden belirlenmesi talebiyle açabildiği bu davalarda bedelin doğru şekilde belirlenmesi için görevli olan mahkeme sulh mahkemesidir. Yani taraflar bu dava için sulh mahkemesine dilekçe vermelidir.

5 yıldan önce kira tespit davası açılır mı?

Türk Borçlar Kanunu’na göre, kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir ve bu dava kira sözleşmesi devam ettiği sürece her zaman açılabilir. Ancak, kira sözleşmesi sona erdikten sonra, kira tespit davası açılamaz.

Kira tespit davası ne kadar sürede Sonuçlanır

Kira tespit davaları ortalama sonuçlanma süresi 451 gündür. Bu süre hukuk mahkemelerinin iş yoğunluğuna göre değişebilir.

Kira tespit davası için ihtar şart mı?

Kira tespit davası açılmadan önce kiracıya bir ihtarname göndermek zorunlu bir şart değildir. Ancak, ihtarname gönderilmesi, kiracının kiranın zamanında ödemeyi yapıp yapmayacağının tespiti açısından yararlı olabilir.

Kiracı tespit davası avukat ücretini kim öder?

Kira tespit davası avukat ücreti, masrafı ve dava harçlarını davayı açan kişi (davacı) tarafından ödenir. Tespit davasında masraflar avukat ücretleri, dosya ücretleri, yargılama ve diğer harç masraflar gibi davanın açılmasında ve sürecinde oluşabilecek maliyetleri kapsar.

Ancak, kira tespit davası kazanıldığında, mahkeme kiracıya kira bedelinin ödenmemesi nedeniyle açılmış dava masraf ve harçlarının iadesini talep etme hakkına sahiptir. Sulh mahkemesi davayı kabul etmesi halinde kiracı, tespit davası masraflarının bir kısmını karşılamak zorunda olabilir.

The post KİRA TESPİT davası ne zaman ve nasıl açılır? Kira davası ne kadar sürede Sonuçlanır? first appeared on Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara.

]]>
https://www.ilkayhukukburosu.com/kira-tespit-davasi-ne-zaman-ve-nasil-acilir-kira-davasi-ne-kadar-surede-sonuclanir/feed/ 0
SGK Çıkış Kodu 25 Nedir? 25 maddeden işten çıkarılan tazminat alabilir mi? Nasıl Değiştirilir, İşçi ne yapmalı? https://www.ilkayhukukburosu.com/sgk-cikis-kodu-25-nedir-25-maddeden-isten-cikarilan-tazminat-alabilir-mi-nasil-degistirilir-isci-ne-yapmali/ https://www.ilkayhukukburosu.com/sgk-cikis-kodu-25-nedir-25-maddeden-isten-cikarilan-tazminat-alabilir-mi-nasil-degistirilir-isci-ne-yapmali/#respond Thu, 05 Jan 2023 08:21:26 +0000 https://www.ilkayhukukburosu.com/?p=9607 SGK Çıkış Kodu 25 Nedir? 25 maddeden işten çıkarılan tazminat alabilir mi? İşçi ne yapmalı? Bilindiği üzere Türkiye’de, sigortalı çalışanların belli şartları karşılamaları halinde, işten çıkmaları ya da çıkarılmaları durumunda, kişilere belli bir süreliğine, belli tutarlarda işsizlik maaşı ya da işsizlik ödeneği veriliyor. Kişinin işten çıkarılmasından sonra SGK’ya bildirilen çıkış bilgilerinde yer alan çıkış nedeni belirleniyor ve çıkış kodunun uygun olması halinde İŞKUR, kişiye işsiz kaldığı dönemde hayatını idame ettirebilmesi için bir süreliğine işsizlik maaşı veriyor. Çıkış kodlarına göre verilen işsizlik maaşlarında gündemde sıkça tartışılan 25 kodu ise kafaları karıştırıyor. Peki çıkış kodlarında 25 ne anlama geliyor? İşte detaylar… SGK...

The post SGK Çıkış Kodu 25 Nedir? 25 maddeden işten çıkarılan tazminat alabilir mi? Nasıl Değiştirilir, İşçi ne yapmalı? first appeared on Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara.

]]>
SGK Çıkış Kodu 25 Nedir? 25 maddeden işten çıkarılan tazminat alabilir mi? İşçi ne yapmalı? Bilindiği üzere Türkiye’de, sigortalı çalışanların belli şartları karşılamaları halinde, işten çıkmaları ya da çıkarılmaları durumunda, kişilere belli bir süreliğine, belli tutarlarda işsizlik maaşı ya da işsizlik ödeneği veriliyor.

Kişinin işten çıkarılmasından sonra SGK’ya bildirilen çıkış bilgilerinde yer alan çıkış nedeni belirleniyor ve çıkış kodunun uygun olması halinde İŞKUR, kişiye işsiz kaldığı dönemde hayatını idame ettirebilmesi için bir süreliğine işsizlik maaşı veriyor.

Çıkış kodlarına göre verilen işsizlik maaşlarında gündemde sıkça tartışılan 25 kodu ise kafaları karıştırıyor. Peki çıkış kodlarında 25 ne anlama geliyor? İşte detaylar…

SGK Çıkış Kodu 25 Nedir?

İŞKUR, gerekli şartların ve kriterlerin yasalara uygun biçimde karşılanması durumunda işten çıkarılan sigortalı işsizlere belli bir süreliğine işsizlik ödeneği ödüyor.

İşsizlik maaşının ödenebilmesi için yeterli sayıda prim günü ödemesinin yapılmış olması şartı aranıyor ve şartların karşılanması halinde, asgari ücret zammının ardından 2023 yılı itibariyle işten çıkarılanlara en düşük 4 bin 3 TL ve en yüksek 8 bin 6 TL işsizlik maaşı ödeniyor.

SGK Çıkış Kodu 25 Nedir?

İşverenler, işten çıkış işlemlerinde SGK İşten Ayrılış Bildirgesi ekranında yer alan SGK çıkış kodlarından birini seçmek zorundadır. SGK tarafından yapılan tespitin ardından, kişinin işten çıkış koduna göre inceleme yapılır ve İŞKUR bu koda göre işsizlik maaşı ödemesi yapar.

SGK’nın İşten Ayrılış Bildirgesi ekranında bulunan çıkış kodlarında 25 kodu ise tartışmalara yol açmaktadır. İşten çıkış kodu 25. numaralı maddenin gerekçesinde “İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih” açıklaması bulunmaktadır.

25. Maddeden İşten Çıkarılan Kişi Ne Yapabilir?

SGK işten çıkış kodlarına göre 25. maddeden dolayı işten çıkarılan işçiler yasal olarak kıdem tazminatı alabilir ancak kişi ihbar tazminatı alamaz. Öte yandan kişi 25. madde uyarınca işveren tarafından işten çıkarılmışsa, işsizlik maaşı da alabilir.

Covid-19 salgını ile birlikte getirilen düzenlemede yer alan 25. madde ile ilgili olarak, bu maddenin işverenler tarafından suiistimal edilebileceğini ifade ediyor. 25. madde uyarınca işten çıkarılan sigortalı işsizler, yasal yollardan haklarını arayabilir.

İşten Çıkarılma Kodu Madde 25 Nasıl Değiştirilir, İşçi ne yapmalı?

İş hukukundan kaynaklı uyuşmazlıklar nedeniyle işçinin hak arama ve düzelme konuları arabuluculuk ve dava yoluyla düzelebilir. Daha detaylı bilgi için hukuki avukat danışmanlığı alabilirsiniz.

The post SGK Çıkış Kodu 25 Nedir? 25 maddeden işten çıkarılan tazminat alabilir mi? Nasıl Değiştirilir, İşçi ne yapmalı? first appeared on Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara.

]]>
https://www.ilkayhukukburosu.com/sgk-cikis-kodu-25-nedir-25-maddeden-isten-cikarilan-tazminat-alabilir-mi-nasil-degistirilir-isci-ne-yapmali/feed/ 0
Anlaşmalı boşanmak için ne yapmak gerekli? Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi ve Protokolü Nasıl Hazırlanır? https://www.ilkayhukukburosu.com/anlasmali-bosanmak-icin-ne-yapmak-gerekli-anlasmali-bosanma-dilekcesi-ve-protokolu-nasil-hazirlanir/ https://www.ilkayhukukburosu.com/anlasmali-bosanmak-icin-ne-yapmak-gerekli-anlasmali-bosanma-dilekcesi-ve-protokolu-nasil-hazirlanir/#respond Mon, 26 Dec 2022 09:02:46 +0000 https://www.ilkayhukukburosu.com/?p=9603 Anlaşmalı boşanma, eşler arasında mutabakat sağlanarak yapılan boşanmadır. Bu tür bir boşanma, eşlerin kendi aralarında anlaştıkları şartlar çerçevesinde gerçekleşir ve genellikle daha hızlı ve daha uygun maliyetli olur. Anlaşmalı boşanma için, eşlerin ilişkileri konusunda mutabakat sağlamaları gerekir. Bu mutabakat, boşanma sebeplerine ilişkin anlaşma, çocuk bakımı, çocukların yerleşim yeri, maddi haklar ve yükümlülükler gibi konuları kapsayabilir. Eşler bu konularda anlaştıkları takdirde, boşanma davası açmak için bir avukata ihtiyaç duymayacaklardır. Ancak, anlaşmalı boşanma süreci bir avukat tarafından yönetilebilir ve bu, eşlerin anlaşmalarının yasal olarak bağlayıcı hale getirilmesini sağlar. Bu nedenle, anlaşmalı boşanma sürecinde bir Avukatdan yardım almak yararlı olabilir. Anlaşmalı boşanma süreci,...

The post Anlaşmalı boşanmak için ne yapmak gerekli? Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi ve Protokolü Nasıl Hazırlanır? first appeared on Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara.

]]>
Anlaşmalı boşanma, eşler arasında mutabakat sağlanarak yapılan boşanmadır. Bu tür bir boşanma, eşlerin kendi aralarında anlaştıkları şartlar çerçevesinde gerçekleşir ve genellikle daha hızlı ve daha uygun maliyetli olur.

Anlaşmalı boşanma için, eşlerin ilişkileri konusunda mutabakat sağlamaları gerekir. Bu mutabakat, boşanma sebeplerine ilişkin anlaşma, çocuk bakımı, çocukların yerleşim yeri, maddi haklar ve yükümlülükler gibi konuları kapsayabilir. Eşler bu konularda anlaştıkları takdirde, boşanma davası açmak için bir avukata ihtiyaç duymayacaklardır.

Ancak, anlaşmalı boşanma süreci bir avukat tarafından yönetilebilir ve bu, eşlerin anlaşmalarının yasal olarak bağlayıcı hale getirilmesini sağlar. Bu nedenle, anlaşmalı boşanma sürecinde bir Avukatdan yardım almak yararlı olabilir.

Anlaşmalı boşanma süreci, eşlerin mutabakat sağladıkları ve bu mutabakatı yasal olarak bağlayıcı hale getirdikleri bir anlaşma metni üzerinde çalışılarak gerçekleştirilebilir. Bu anlaşma metni, eşlerin anlaştıkları konuları ve koşulları içermelidir ve avukat tarafından hazırlanıp onaylanmalıdır. Anlaşma metni, mahkeme tarafından onaylandıktan sonra yasal olarak bağlayıcı hale gelir ve boşanma işlemleri tamamlanır.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü nasıl hazırlanır?

Anlaşmalı boşanma dilekçesi, eşlerin mutabakat sağladıkları ve anlaştıkları konuları içeren bir yazıdır. Bu dilekçe, eşlerin boşanma işlemlerini tamamlamak için mahkemeye sunulur ve mahkeme tarafından onaylandıktan sonra yasal olarak bağlayıcı hale gelir.

Anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlamak için aşağıdaki adımlar izlenebilir:

  1. Eşler arasında mutabakat sağlanır ve anlaşılan konular belirlenir. Bu konular, boşanma sebeplerine ilişkin anlaşma, çocuk bakımı, çocukların yerleşim yeri, maddi haklar ve yükümlülükler gibi konular olabilir.
  2. Eşler, anlaştıkları konuları içeren bir anlaşma metni hazırlar. Bu metin, eşlerin anlaştıkları koşulları ve konuları açıkça belirtmelidir.
  3. Anlaşma metni, bir avukat tarafından incelenir ve gerekli düzeltmeler yapılır. Avukat, anlaşmanın yasal olarak bağlayıcı hale getirilmesi için gerekli tüm koşulların yerine getirildiğinden emin olur.
  4. Anlaşma metni, eşler tarafından imzalanır ve bir nüshası mahkemeye sunulur.
  5. Mahkeme, anlaşma metnini inceler ve gerekli görürse düzeltmeler yapar. Onaylandıktan sonra, anlaşma metni yasal olarak bağlayıcı hale gelir ve boşanma işlemleri tamamlanır.

Bu adımlar tamamlandıktan sonra, eşlerin boşanma işlemleri tamamlanmış olur ve mahkeme tarafından onaylanan anlaşma metni yasal olarak bağlayıcı hale gelir. Eşlerin anlaştıkları konular çerçevesinde hareket etmeleri gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi nasıl hazırlanır?

Boşanma dilekçesi, boşanma davası açmak isteyen tarafın, mahkemeye göndereceği yazılı bir belgedir. Boşanma dilekçesi, boşanma davası açılmasını isteyen tarafın, dava nedenlerini, boşanma talebini ve istenilen boşanma şartlarını belirten bir yazıdır. Boşanma dilekçesi, aşağıdaki bilgileri içerebilir:

  1. Tarafların adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası
  2. Tarafların evlilik tarihi ve evlilik yaptıkları yer
  3. Tarafların ortak çocuklarının adı, soyadı ve doğum tarihi (eğer varsa)
  4. Boşanma davası açılmasını isteyen tarafın, boşanmayı gerektiren nedenleri ve bu nedenlerin delilleri
  5. Boşanma sürecinde, çocukların bakımı, eğitimi ve geçimlerinin sağlanması konusunda alınacak önlemler
  6. Boşanma sürecinde, evli kalma koşullarının gerçekleştirilemeyeceğini gösteren deliller
  7. Boşanma sürecinde, evlilik birliğinin devamının mümkün olmadığını gösteren deliller
  8. Boşanma sürecinde, hangi şartlar altında boşanma istenmektedir (örneğin, boşanma bedelli mi olacak, boşanma sonrası tesellüm mü sağlanacak)

Boşanma dilekçesi, mahkemeye gönderilecek bir yazı olduğu için, dilekçe yazımında dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Örneğin, dilekçe yazımında dil kurallarına uyulması, dilekçe içeriğinin açık ve anlaşılır olması gerekir. Ayrıca, dilekçe yazımında tarafların adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası doğru olarak yazılması önemlidir.

Boşanma dilekçesi, mahkeme nezdinde açılacak bir dava için gerekli bir belgedir ve dilekçe yazımının doğru yapılması, boşanma dilekçesi yazımında dil kurallarına uyulması, dilekçe içeriğinin açık ve anlaşılır olması önemlidir. Ayrıca, dilekçe yazımında tarafların adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası doğru olarak yazılması gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Masrafları 2023

Anlaşmalı boşanma, tarafların boşanma konusunda anlaştıkları ve boşanma sürecini daha hızlı ve daha az stresli bir şekilde gerçekleştirmeyi amaçladıkları bir boşanma türüdür. Anlaşmalı boşanma, tarafların anlaşmalı boşanma dilekçesi doldurarak mahkemeye gönderdikleri bir boşanma türüdür. Anlaşmalı boşanma dilekçesi, tarafların boşanma taleplerini, boşanma şartlarını ve çocuk bakımı ve geçimleri ile ilgili bilgileri içeren bir yazıdır.

Anlaşmalı boşanma davası açılış ücreti, 400 TL civarındadır. Ancak dava sürecinde ek masrafların çıkması halinde bu ücretin artabileceği unutulmamalıdır. Özellikle bilirkişi ya da keşif gerektiren durumlarda anlaşmalı boşanma dava ücreti, 1000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davası açılış ücreti, tarafların anlaşmalı boşanma dilekçesi doldurup mahkemeye gönderdikleri ilk belgedir ve bu ücret, boşanma süreci için gerekli olan diğer masrafları da kapsamaktadır.

Anlaşmalı boşanma davası açılırken, tarafların anlaşmalı boşanma dilekçesi doldurup mahkemeye göndermeleri gerekir. Anlaşmalı boşanma dilekçesi, tarafların boşanma taleplerini, boşanma şartlarını ve çocuk bakımı ve geçimleri ile ilgili bilgileri içeren bir yazıdır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Masrafları 2023

Aile hukuku ile ilgili tüm davalar Aile Mahkemeleri tarafından görülür. Ancak eşlerin ikamet ettiği bölgede Aile Mahkemesi bulunmadığı durumlarda, Aile Mahkemesi sıfatıyla davaya Asliye Hukuk Mahkemesi de bakabilir.

Bu durum, 4787 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 128. maddesi gereğince düzenlenmiştir. Bu madde, Aile Mahkemeleri’nin yetki ve görevlerini düzenlerken, bu tür durumlarda Asliye Hukuk Mahkemesi’nin de Aile Mahkemesi sıfatıyla dava görme yetkisi verir.

Ankara’da Aile mahkemelerine açılan boşanma davası, sonuçlandırma süresi 60 gündür. Mahkemelerin duruşma gününün erken verilmesi bu süreyi kısaltabilir.

The post Anlaşmalı boşanmak için ne yapmak gerekli? Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi ve Protokolü Nasıl Hazırlanır? first appeared on Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara.

]]>
https://www.ilkayhukukburosu.com/anlasmali-bosanmak-icin-ne-yapmak-gerekli-anlasmali-bosanma-dilekcesi-ve-protokolu-nasil-hazirlanir/feed/ 0
Eşin İzni olmadan estetik yaptırmak Boşanma Sebebi sayılır mı? İşte Yargıtay’ın Emsal Kararı… https://www.ilkayhukukburosu.com/esin-izni-olmadan-estetik-yaptirmak-bosanma-sebebi-sayilir-mi-iste-yargitayin-emsal-karari/ https://www.ilkayhukukburosu.com/esin-izni-olmadan-estetik-yaptirmak-bosanma-sebebi-sayilir-mi-iste-yargitayin-emsal-karari/#respond Thu, 15 Dec 2022 08:36:43 +0000 https://www.ilkayhukukburosu.com/?p=9596 Boşanma Davasında kadının yüz gerdirme ve burun estetiği ameliyatı olması…. Geçimsizlik yaşanan evliliklerde taraflar karşılıklı boşanma davasına başvurarak, evliliklerini sonlandırmak isteyebiliyor. Taraflar, söz konusu geçimsizliğe neden olarak boşanma davasına gerekçe gösterdikleri olay ve durumlarda haklılıklarını ortaya koymak istiyor. Bu kez benzer bir durum, bir eşin estetik ameliyatı olması ile birlikte mahkemeye taşındı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, emsal niteliğinde bir karara imza atarak, erkeğin ekonomik anlamda zor bir dönem geçirirken, kadının yüz gerdirme ve burun estetiği ameliyatı olmasının boşanma sebebi olduğuna hükmetti. Mutlu başlayan evlilikler, bir süre sonra çeşitli gerekçelerden ötürü taraflar arasında çekilmez bir sürece dönüşebiliyor. Eşler geçimsizlik yaşamaya başladığı...

The post Eşin İzni olmadan estetik yaptırmak Boşanma Sebebi sayılır mı? İşte Yargıtay’ın Emsal Kararı… first appeared on Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara.

]]>
Boşanma Davasında kadının yüz gerdirme ve burun estetiği ameliyatı olması….

Geçimsizlik yaşanan evliliklerde taraflar karşılıklı boşanma davasına başvurarak, evliliklerini sonlandırmak isteyebiliyor.

Taraflar, söz konusu geçimsizliğe neden olarak boşanma davasına gerekçe gösterdikleri olay ve durumlarda haklılıklarını ortaya koymak istiyor. Bu kez benzer bir durum, bir eşin estetik ameliyatı olması ile birlikte mahkemeye taşındı.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, emsal niteliğinde bir karara imza atarak, erkeğin ekonomik anlamda zor bir dönem geçirirken, kadının yüz gerdirme ve burun estetiği ameliyatı olmasının boşanma sebebi olduğuna hükmetti.

Mutlu başlayan evlilikler, bir süre sonra çeşitli gerekçelerden ötürü taraflar arasında çekilmez bir sürece dönüşebiliyor. Eşler geçimsizlik yaşamaya başladığı bu süreçlerde evliliklerini sonlandırmak üzere boşanma davalarına başvurabiliyor ve gerekçelerini boşanma dilekçelerine dava nedeni olarak ekleyip mahkemeye başvuruyor.

Mahkeme bu gerekçeleri inceleyerek, delilleri de göz önünde bulundurup tarafların boşanma davalarında bir karara varıyor. Davacı ya da davalı, mahkeme kararına itiraz ederek davayı bir üst mahkemeye taşıyabiliyor.

Üst mahkeme kararı bozar ancak mahkeme ilk kararında direnirse, bu kez de devreye Yerel Hukuk Genel Kurulu giriyor ve davayı değerlendiriyor.

Mahkeme İlk Kararında Direndi

Bir süredir geçimsizlik yaşayan bir çift boşanma talebi ile mahkemeye başvurdu. Kadın, eşinin kendisine baskı uyguladığını öne sürerek 1.000 TL nafaka ve 300 bin TL maddi-manevi tazminat talebinde bulundu.

Davalı-karşı davacı erkek ise kadının evi terk ettiğini, kendisinin ekonomik sıkıntı yaşadığı süreçte eşinin estetik ameliyatı ve yüz gerdirme operasyonu yaptırdığına dikkat çekti.

Mahkeme tarafları ortak kusurlu buldu ve iki davanın kabulüne, tarafların tazminat taleplerinin ve davacı-birleşen davalı kadının nafaka taleplerinin reddi ile erkek yararına nafaka ödenmesine hükmetti.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kadını Kusurlu Buldu

Kadın mahkeme kararını temyiz etti ve devreye Yargıtay 2. Hukuk Dairesi girdi. Daire, mahkemenin kararını bozdu ancak Aile Mahkemesi ilk kararında direnince devreye bu kez Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi.

Yargıtay emsal nitelikte bir karara imza atarak, kocasının ekonomik anlamda sıkıntı yaşadığı bir dönemde estetik ameliyatı ve yüz gerdirme operasyonu yaptıran kadını kusurlu buldu.

Boşanma davası avukat ve danışma konuları hakkında bilgi için tıklayınız…

The post Eşin İzni olmadan estetik yaptırmak Boşanma Sebebi sayılır mı? İşte Yargıtay’ın Emsal Kararı… first appeared on Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara.

]]>
https://www.ilkayhukukburosu.com/esin-izni-olmadan-estetik-yaptirmak-bosanma-sebebi-sayilir-mi-iste-yargitayin-emsal-karari/feed/ 0
Boşanmadan Kaç Ay Sonra Evlenilebilir? https://www.ilkayhukukburosu.com/bosanmadan-kac-ay-sonra-evlenilebilir/ https://www.ilkayhukukburosu.com/bosanmadan-kac-ay-sonra-evlenilebilir/#respond Thu, 28 Nov 2019 09:01:55 +0000 https://www.ilkayhukukburosu.com/?p=9574 Boşanmadan Kaç Ay Sonra Evlenilebilir? Boşanma kararının kesinleşmesinin ardından eşinden boşanan erkek kanunlarımıza göre hemen yeni bir evlilik yapabilme imkanına sahiptir. Ancak Türk Medeni Kanunu’nda boşanma kararının verilmesinden sonra kadınlar için bekleme süresi söz konusu olmaktadır. Boşanmadan kaç ay sonra evlenilebilir sorusunun yanıtı TMK’da iddet müddeti adıyla düzenlenen hükümle ilgilidir. Boşanmadan Kaç Ay Sonra Evlenilebilir? Boşanmanın gerçekleşmesinden sonra yeniden evlenmek isteyen kadının başka bir evlilik yapması için kanunen beklemesi gereken bir süre bulunmaktadır. Türk Medeni Kanunu’nun 132. maddesinde “evlenme engelleri” başlığı altında düzenlenen hükümlere göre, eşinden boşanması kesinleşen kadının başka biri ile tekrar evlenebilmesi için 300 günlük bekleme süresi bulunmaktadır....

The post Boşanmadan Kaç Ay Sonra Evlenilebilir? first appeared on Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara.

]]>
Boşanmadan Kaç Ay Sonra Evlenilebilir?

Boşanma kararının kesinleşmesinin ardından eşinden boşanan erkek kanunlarımıza göre hemen yeni bir evlilik yapabilme imkanına sahiptir. Ancak Türk Medeni Kanunu’nda boşanma kararının verilmesinden sonra kadınlar için bekleme süresi söz konusu olmaktadır.

Boşanmadan kaç ay sonra evlenilebilir sorusunun yanıtı TMK’da iddet müddeti adıyla düzenlenen hükümle ilgilidir.

Boşanmadan Kaç Ay Sonra Evlenilebilir?

Boşanmanın gerçekleşmesinden sonra yeniden evlenmek isteyen kadının başka bir evlilik yapması için kanunen beklemesi gereken bir süre bulunmaktadır. Türk Medeni Kanunu’nun 132. maddesinde “evlenme engelleri” başlığı altında düzenlenen hükümlere göre, eşinden boşanması kesinleşen kadının başka biri ile tekrar evlenebilmesi için 300 günlük bekleme süresi bulunmaktadır.

Bu sürenin olmasının amaçlarından biri soy bağı karışıklığının engellenmesidir. Ortalama hamilelik süresi dikkate alınarak belirlenen bu kurala göre boşanma mahkeme ilamı ile gerçekleşmiş olsa dahi 300 günlük süre içinde dünyaya gelen çocuk, boşanan eşin soy bağından olacak ve onun soy adını taşıyacaktır. Bu durumun aksini iddia eden kadın ya da erkek, mahkemeye “soy bağının düzeltilmesi davası” açması gerekmektedir.

İddet Süresi Nedir?

Boşanan kadının, boşanmanın kesinleşmesine hükmedilmesinden sonra başka biriyle yeniden evlilik yapabilmesi için 300 günlük evlenme süresini beklemesi öngörülmüştür. Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen bu kurala “iddet süresi” adı verilmektedir. Bu süre boşandıktan sonra yeniden evlenme süresidir ve eşinden boşanan bir kadının boşanma kararının kesinleşmesinden ancak 10 ay sonra yeniden evlenebilmesini mümkün kılmaktadır. Kadın boşandıktan sonra hamilelik süresi göz önünde bulundurularak alınan bu süre içinde çocuğun doğması halinde soy bağı kadının boşandığı eşe ait olmaktadır.

İddet süresi hakimin kararı ile kaldırılabilen bir uygulamadır. İlgili Kanun’un 132. maddesinde açıkça belirtilen iddet süresini beklemeksizin yeniden evlenmeye imkan verilmiştir. Bunun için gerekli olan birtakım hukuki işlemlerin icra edilmesi gerekmektedir.

Hangi Durumlarda Bekleme Süresi Ortadan Kalkar?

Boşanmanın gerçekleşmesinden sonra kadın, önceki evliliğinden hamile olmadığını ispatlaması durumunda iddet süresi mahkeme kararı ile ortadan kaldırılmaktadır. Öte yandan mahkeme ilamı ile evlilik birliğine son verilen eşlerin yeniden evlenmeye karar vermesi durumunda da bekleme süresi devre dışı olmaktadır.

Boşandıktan sonra başka biriyle iddet süresini beklemeden evlenmek isteyen kadının, önceki evliliğinden hamile olmadığını ispatlamasında mahkeme kararı alması gerekmektedir. Bunun için kadın ikamet ettiği yerin aile mahkemesine başvuruda bulunarak boşanma sonrası bekleme süresinin kaldırılmasını talep etmelidir.

Bu talep üzerine yetkili aile mahkemesi hakimi, kadının devlet hastanesinde muayene edilerek hamile olup olmadığına dair rapor alınmasına karar verir. Mahkeme tarafından verilen bu karar olmadan, doğrudan devlet hastanesine gidip gebe olunmadığına dair rapor alınmasının hukuki bir geçerliliği yoktur. Dolayısıyla mahkeme tarafından düzenlenen ilamın ardından kadın devlet hastanesinde muayene olur ve doktor raporu alındıktan sonra mahkemeye sunulur. Mahkeme de talebi kabul ederek süreyi kaldırır. Ancak kadının hamile olduğu raporla belirlenirse kadının boşandığı eşi halinde bir erkekle evlenmesi için doğumu beklemek durumundadır.

The post Boşanmadan Kaç Ay Sonra Evlenilebilir? first appeared on Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara.

]]>
https://www.ilkayhukukburosu.com/bosanmadan-kac-ay-sonra-evlenilebilir/feed/ 0
Suçu Üstlenme ve Suçluyu Kayırma Suçları https://www.ilkayhukukburosu.com/sucu-ustlenme-ve-sucluyu-kayirma-suclari/ https://www.ilkayhukukburosu.com/sucu-ustlenme-ve-sucluyu-kayirma-suclari/#respond Tue, 26 Nov 2019 12:13:49 +0000 https://www.ilkayhukukburosu.com/?p=9571 Suçu Üstlenme ve Suçluyu Kayırma Suçları, Herhangi bir suça veya kazaya neden olmuş kişilerin ceza alması gerekirken suçlu tarafın arkasında durup onu koruyarak suçu kendi yapmış gibi gösteren kişinin kendini suçlu gibi polise takdim etmesi sonucunda esas suçu ortaya koyan kişiyi korumasından dolayı kişinin suçluyu koruma suçunu işlediği gözler önünde belli olur. Böyle durumların açığa çıkması durumunda esas suçu yapanı koruyan taraf belli cezalara çarptırılır. Hangi Cezalar Verilir? Bir olaydan veya kazadan dolayı yaralanma veya ölüm olmuşsa ve bu suçu işleyip kaçan tarafı birileri koruyup saklıyorsa korumayı yapan, yardım ve yataklıktan dolayı belli cezalara çarptırılır. Bu tarz şahıslara verilen cezalar...

The post Suçu Üstlenme ve Suçluyu Kayırma Suçları first appeared on Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara.

]]>
Suçu Üstlenme ve Suçluyu Kayırma Suçları, Herhangi bir suça veya kazaya neden olmuş kişilerin ceza alması gerekirken suçlu tarafın arkasında durup onu koruyarak suçu kendi yapmış gibi gösteren kişinin kendini suçlu gibi polise takdim etmesi sonucunda esas suçu ortaya koyan kişiyi korumasından dolayı kişinin suçluyu koruma suçunu işlediği gözler önünde belli olur. Böyle durumların açığa çıkması durumunda esas suçu yapanı koruyan taraf belli cezalara çarptırılır.

Hangi Cezalar Verilir?

Bir olaydan veya kazadan dolayı yaralanma veya ölüm olmuşsa ve bu suçu işleyip kaçan tarafı birileri koruyup saklıyorsa korumayı yapan, yardım ve yataklıktan dolayı belli cezalara çarptırılır. Bu tarz şahıslara verilen cezalar aşağıda sırasıyla verilmektedir:

  • Suçu işleyen suçluyu korumak veya ortalarda gözükmemesi için suçluyu kaçırmak gibi eylemlerde bulunan şahıslara mahkemeler 6 ay ve 5 yıl gibi bir sürede cezaevinde yatması için şahıs hakkında karar verir.
  • Eğer yardım ve yataklık yapan şahısın suçu işleyen kişinin ailesinden birisi ise bu şahsın ceza almaması kararına varılır.
  • Bir olay veya kaza sonucunda ölüm veya ağır yaralanmalara sebebiyet veren suçlunun suçunun kendi yapmış gibi gösteren şâhısa 2 yıl gibi bir hapis cezası verilir. Bu süre içerisinde suçlunun yaptığı suçu kendi yapmış gibi gösterdiği için 2 yıl cezaevinde şahısın yatma işlemleri başlatılır.
  • Büyük bir suçu işleyen suçlunun suçunu yakını veya aile üyelerinden biri kendi yapmış gibi gösteriyorsa bu şahsa 2 yıl verilmesi gereken sürenin ¾ oranı verilir. Bunun sebebi ise suçu kendi yapmış gibi gösteren şahsın esas suçu işleyen kişinin birinci veya ikinci dereceden akrabası olmasıdır.

Mahkeme Süreci

Suçu işleyen kişinin korunması veya kaçırılması sonucunda şahısların yardım ve yataklıktan dolayı belli bir cezalara çarptırılması gerekir. Bu cezalara çarptırılması için bu şahıslar hakkında savcılığın mahkemelere başvuruda bulunması gerekir. Savcılığın mahkemeye 8 yıl içerisinde şikâyet dilekçesiyle gidip dava açması gerekir. Eğer bu süre geçirildiği zaman esas suçu işleyen kişinin para veya hapis cezalarına çarptırılma gibi bir durumu olamaz. Bu yüzden esas suçu işleyen kişinin bir başkası tarafından korunduğunun veya saklanıldığının hemen öğrenilmesinin ardından şikâyette bulunulması gerekilmektedir.

Yapılan Suçu Üstelenilerek Kişinin Kayırılması

Bir trafik olayında ağır yaralanmaların veya ölümün meydana gelmesinden dolayı suçu işleyen kişinin korunup bir başkası tarafından trafik kazasını kendi yapmış gibi gösteren kişinin polislere giderek gerekli kanıtlarla veya sebeplerle suçu kendi üstüne almasından dolayı yaptığı yardım ve yataklıktan dolayı belli cezalara çarptırılır. Eğer kişi, sonradan böyle bir eylemde bulunduğunu ve esas suçluyu koruduğunu mahkeme huzurunda açıklarsa alacağı cezanın belli bir süre aşağısına indirilir. Bu yüzden kişilerin üstlendiği suçları bir şekilde geri itiraf ederek cezalarının en aşağıya indirmesi gerekir.

The post Suçu Üstlenme ve Suçluyu Kayırma Suçları first appeared on Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara.

]]>
https://www.ilkayhukukburosu.com/sucu-ustlenme-ve-sucluyu-kayirma-suclari/feed/ 0
İftira Davası Nasıl Açılır Dilekçe Örneği https://www.ilkayhukukburosu.com/iftira-davasi-nasil-acilir-dilekce-ornegi/ https://www.ilkayhukukburosu.com/iftira-davasi-nasil-acilir-dilekce-ornegi/#respond Tue, 26 Nov 2019 12:06:40 +0000 https://www.ilkayhukukburosu.com/?p=9568 İftira Davası Nasıl Açılır Dilekçe Örneği İftira suçuna ilişkin dilekçeyle mahkemeye başvurulması iki şekilde gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde Türk Ceza Kanunu’nun 267. Maddesi iftirayı suç olarak tanımlamıştır. Hukuka aykırı bir fiili işlemediği halde işlemiş gibi iftira atan bir kimse hakkında asliye ceza mahkemesinde dava açılarak 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülmektedir. Bu suçun bazı nitelikli hallerle işlenmesi halinde ise ceza miktarı mahkemece arttırılmaktadır. İftira davası açılması takibi şikayete bağlı olmaya savcılık makamının re ’sen takip ettiği suç türlerindendir. İftiraya uğrayan kimse iftira eden kişinin yargılanması için savcılıklara ya da kolluğa suç duyurusunda bulunarak iftira ceza davası açabilmektedir. İftiraya uğrayan...

The post İftira Davası Nasıl Açılır Dilekçe Örneği first appeared on Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara.

]]>
İftira Davası Nasıl Açılır Dilekçe Örneği

İftira suçuna ilişkin dilekçeyle mahkemeye başvurulması iki şekilde gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde Türk Ceza Kanunu’nun 267. Maddesi iftirayı suç olarak tanımlamıştır. Hukuka aykırı bir fiili işlemediği halde işlemiş gibi iftira atan bir kimse hakkında asliye ceza mahkemesinde dava açılarak 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülmektedir. Bu suçun bazı nitelikli hallerle işlenmesi halinde ise ceza miktarı mahkemece arttırılmaktadır.

İftira davası açılması takibi şikayete bağlı olmaya savcılık makamının re ’sen takip ettiği suç türlerindendir. İftiraya uğrayan kimse iftira eden kişinin yargılanması için savcılıklara ya da kolluğa suç duyurusunda bulunarak iftira ceza davası açabilmektedir.

İftiraya uğrayan kimse uğradığı iftiradan dolayı maddi ve manevi zararını tazmin edebilmek amacıyla iftira eden kimseye karşı hukuk mahkemesine tazminat davası açma hakkına da sahiptir.   

İftira Ceza Davası Nasıl Açılır?

İftira ceza davasının açılması kolluk veya savcılığa başvurarak uğranılan iftiraya karşı suç duyurusunda bulunulması veya savcılık makamının kendiliğinden inceleme başlatması ile gerçekleştirilmektedir. İftira davası nasıl açılır dilekçe örneği ile suç duyurusu hazırlanabileceği gibi ceza hukukunda deneyimli avukat ve avukatlık bürolarından avukatlık ve danışmanlık hizmeti alarak da dava talebinde bulunulabilmektedir.

İftira ceza davası bir kimseyi haksız yere adli makamlara şikayet etme, kamu kurum ve kuruluşlarına ihbarda bulunma ve basın yayın yoluyla iftira suçu gibi farklı türlerde ortaya çıkabilmektedir. Dava dilekçesi hazırlanırken öncelikle dilekçenin giriş bölümünde suç duyurusunda bulunan ve davalı bilgileri, varsa adres ve telefon bilgileri gibi bilgiler doğru olarak girilmeli varsa avukat bilgileri, davanın konusu, netice ve talepler kısaca belirtilmelidir. Dava dilekçesinin gelişme bölümünde davaya neden olan iftira fiili delilleriyle birlikte yalın ve açık bir anlatımla ifade edilmeli, dava dilekçesinin son bölümünde ise netice ve taleplere yer verilmelidir.

İftira ceza davasının açılması için savcılık makamında yeterli şüphenin oluşması şartı aranmaktadır. Bu sebeple iftira davasında ispat son derece önemlidir. Gerek dava dilekçesinde yazılan hususlar ile gerekse de hukuka uygun her türlü delilin savcılıkla paylaşılması ile iftira suçuna neden olan olaylar ispatlanmalıdır.

İftira Sebebiyle Tazminat Davası Açılabilir Mi?

İftira davaları konuları itibariyle hem ceza davasının hem de hukuk davasının konuları arasında yer almaktadır. İftiraya uğrayan kimse bu haksız fiil sebebiyle hukuk mahkemelerine iftira tazminat davası açarak maddi ve manevi hak talebinde bulunabilir. İftira tazminat davasında uğranılan maddi ve manevi zarar delilleriyle ispatlanmaya çalışılmakta iftira sebebiyle kişilik haklarında oluşan tahribat, toplum önünde küçük düşme, iftiranın getirdiği ekonomik zararlar delilleriyle mahkemeye sunulmaktadır. 

İftira suçunda manevi tazminat miktarı belirlenirken mahkeme uğranılan zararın yoğunluğu, kişinin toplum önündeki konumu gibi tüm kriterleri birlikte değerlendirerek hakkaniyet çerçevesinde karar vermektedir. Bu sebeple tazminat miktarı belirlenirken makul taleplerde bulunmak hem davanın açılış harcının bu tazminat miktarına göre belirlenmesi hem de istenilen sonucun elde edilebilmesi bakımından önem arz etmektedir.

The post İftira Davası Nasıl Açılır Dilekçe Örneği first appeared on Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara.

]]>
https://www.ilkayhukukburosu.com/iftira-davasi-nasil-acilir-dilekce-ornegi/feed/ 0
Arabuluculuk Merkezi Ankara https://www.ilkayhukukburosu.com/arabuluculuk-merkezi-ankara/ https://www.ilkayhukukburosu.com/arabuluculuk-merkezi-ankara/#respond Tue, 26 Nov 2019 10:41:26 +0000 https://www.ilkayhukukburosu.com/?p=9564 Arabuluculuk Merkezi Ankara Hukuk sistemimizde son dönemde adı sıkça anılmaya başlanan bir hukuki uzlaşma yöntemi ve faaliyetleri olan arabuluculuk, ihtiyari ve zorunlu arabuluculuk olarak pek çok uyuşmazlığın çözümünde etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Bu sebeple Arabuluculuk Merkezi Ankara şehrinde gerçekleştirilen arabuluculuk faaliyetlerine ev sahipliği yapan önemli hukuki merkezlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Hukuki literatürde arabulucu olarak görev yapan kişinin belirli yetkinliklere sahip olması gerekmektedir. Arabuluculuk Kanunu’nda yer alan hükümlere göre Arabulucu; Türk vatandaşı olan, Hukuk fakültesinden mezun olan, En az 5 yıllık mesleki tecrübeye ve kıdeme sahip olan, Arabuluculuk temel eğitimini başarıyla tamamlamış olan, Bakanlık tarafından yapılan yazılı sınavı başarıyla geçmiş...

The post Arabuluculuk Merkezi Ankara first appeared on Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara.

]]>
Arabuluculuk Merkezi Ankara

Hukuk sistemimizde son dönemde adı sıkça anılmaya başlanan bir hukuki uzlaşma yöntemi ve faaliyetleri olan arabuluculuk, ihtiyari ve zorunlu arabuluculuk olarak pek çok uyuşmazlığın çözümünde etkili bir şekilde kullanılmaktadır.

Bu sebeple Arabuluculuk Merkezi Ankara şehrinde gerçekleştirilen arabuluculuk faaliyetlerine ev sahipliği yapan önemli hukuki merkezlerden biri olarak öne çıkmaktadır.

Hukuki literatürde arabulucu olarak görev yapan kişinin belirli yetkinliklere sahip olması gerekmektedir. Arabuluculuk Kanunu’nda yer alan hükümlere göre Arabulucu;

  • Türk vatandaşı olan,
  • Hukuk fakültesinden mezun olan,
  • En az 5 yıllık mesleki tecrübeye ve kıdeme sahip olan,
  • Arabuluculuk temel eğitimini başarıyla tamamlamış olan,
  • Bakanlık tarafından yapılan yazılı sınavı başarıyla geçmiş olan,
  • Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı sicilinde kaydı bulunan kişidir.

Hukuk sistemimizde, aralarında herhangi bir hukuki konuda ihtilaf yaşanan tarafların, üzerinde serbestçe ve hiçbir zorlama altında kalmadan tasarruf edebilecekleri bütün özel hukuk uyuşmazlıkları arabuluculuk faaliyetlerinin kapsamına alınmıştır.

İhtiyari Arabuluculuk Nedir?

Bilindiği üzere arabuluculuk faaliyetleri hem ihtiyari hem de zorunlu olarak uygulamaya geçirilmektedir. İhtiyari arabuluculuk faaliyetleri kapsamına alınan uyuşmazlık çeşitleri genel olarak şunlardan oluşmaktadır:

  • Bütün ticari uyuşmazlıklar,
  • Kredi ve alım satım sözleşmeleri,
  • Tüketici uyuşmazlıkları,
  • Sağlık, inşaat hukuk,
  • Eser sözleşmeleri,
  • Kat karşılığı yapılan inşaat sözleşmeleri,
  • Ortaklığın giderilmesi uyuşmazlıkları,
  • Kira uyuşmazlıkları,
  • İşçi ile işveren uyuşmazlıkları,
  • Deniz ticareti ve sigorta uyuşmazlıkları,
  • Marka – patent uyuşmazlıkları,
  • Boşanmadan sonraki maddi paylaşım uyuşmazlıkları,
  • Her türlü maddi ve manevi tazminat alacağına ilişkin uyuşmazlıklar,

gibi pek çok dava konusu olabilecek hukuki ihtilaf, ihtiyari arabuluculuk faaliyetleri kapsamına alınarak, uzman arabulucu eşliğinde çözüme kavuşturulmaya çalışılmaktadır.

Dava Açmadan Arabulucuya Gitme Zorunluluğu

Hukuk sistemimizde ihtiyari arabuluculuk kapsamı içinde bazı özel konularda, yetkili ve görevli mahkemede dava açmadan önce arabuluculuk faaliyetlerine gitme zorunluluğu bulunmaktadır.

Nitekim hukuk kurallarına göre bazı uyuşmazlıkların çözümünde dava şartı olarak arabuluculuk faaliyetlerine başvurulması söz konusu olmaktadır. Yani görevli mahkemeye dava açmadan önce ilk olarak aralarında uyuşmazlık bulunan tarafların arabuluculuk yolu ile uyuşmazlığın çözümünü denemeleri zorunlu tutulmaktadır. Ancak arabuluculuk faaliyetlerine başvurup uzman arabulucu gözetiminde gerçekleşen müzakerelerde herhangi bir uzlaşıya varılamaması durumunda hukuki çözüm için dava yoluna gidilebilmesi mümkün olmaktadır.

Hangi Davalarda Arabuluculuk Faaliyetleri Zorunludur?

Hukuk sistemimizde yer alan kanunların hükümlerine göre işçi ile işveren arasında iş sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümünde dava açmadan önce arabuluculuk faaliyetlerine gidilmesi zorunlu tutulmaktadır. Bu uygulamanın bir benzeri de ticari uyuşmazlıkların çözümü için açılan davalarda geçerlidir.

Dolayısıyla ticaret hukuku ve iş hukuku kapsamında görülen davalarda görevli mahkemeye dava başvurusunda bulunulmadan önce görevlendirilen uzman arabulucu gözetiminde uzlaşma faaliyetlerinin gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir.

Tüketici uyuşmazlıklarının ve aile hukuku uyuşmazlıklarının da en kısa sürede zorunlu arabuluculuk faaliyetleri kapsamına alınması öngörülmektedir.

Aile hukuku uyuşmazlıklarında yurt dışında da pek çok ülkede uygulaması bulunan mahkeme temelli arabuluculuk sisteminin geleceği konuşulmaktadır.Bu uygulamaya göre dava açıldıktan sonra arabuluculuğa uygun olan dosyalar hakim tarafından uzman arabuluculuya gönderilecek, ve boşanma davasının maddi sonuçları taraflar arasında müzakere edilip çözüme kavuşturulmasına çalışılacaktır.

Ancak boşanmaya hükmedilmesi ve velayet konusu, arabuluculuk kapsamı dışında tutulacaktır. Evlilik birliğinin sonlandırılmasına yani boşanmaya ve varsa müşterek çocuğun velayetine eskiden olduğu gibi aile hakimi karar verecektir. Bu kararların dışında arabuluculuk hizmetiyle alınan boşanmanın maddi sonuçları karar süreci de davaya bakan yetkili aile hakiminin gözetiminde gerçekleştirilecektir.

The post Arabuluculuk Merkezi Ankara first appeared on Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara.

]]>
https://www.ilkayhukukburosu.com/arabuluculuk-merkezi-ankara/feed/ 0
Hangi Durumlarda Tapu İptal Davası Açılır? https://www.ilkayhukukburosu.com/hangi-durumlarda-tapu-iptal-davasi-acilir/ https://www.ilkayhukukburosu.com/hangi-durumlarda-tapu-iptal-davasi-acilir/#respond Fri, 15 Nov 2019 19:49:58 +0000 https://www.ilkayhukukburosu.com/?p=9554 Hangi Durumlarda Tapu İptal Davası Açılır? Tapu iptal davası açma hususları arasında hukuki ehliyetsizlik, tapuda yanlış bilgi ya da bilgi eksikliği olması gibi durumlar yer almaktadır. Tapu iptal davası sadece dolandırıcılık ya da sahte düzenlemeler nedeni ile açılmamaktadır. Ayrıca tapuda yer alan hatalar nedeni ile de tapu iptal davası açma işlemi yapılabilmektedir. Tapu iptal davası açmak için gereken nedenler şu şekildedir; Taşınmaz malın aile konutu olması ve aile bireylerinin boşanması ya da anlaşmazlık nedeni ile tapu iptal davası açılabilmektedir. Tapunun zamanaşımına uğraması nedeni ile dava süreci başlatılabilmektedir. İmar da yaşanan problemler nedeni ile tapu iptal ve tescil davasına başvuru yapılabilmektedir....

The post Hangi Durumlarda Tapu İptal Davası Açılır? first appeared on Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara.

]]>
Hangi Durumlarda Tapu İptal Davası Açılır?

Tapu iptal davası açma hususları arasında hukuki ehliyetsizlik, tapuda yanlış bilgi ya da bilgi eksikliği olması gibi durumlar yer almaktadır. Tapu iptal davası sadece dolandırıcılık ya da sahte düzenlemeler nedeni ile açılmamaktadır. Ayrıca tapuda yer alan hatalar nedeni ile de tapu iptal davası açma işlemi yapılabilmektedir. Tapu iptal davası açmak için gereken nedenler şu şekildedir;

  • Taşınmaz malın aile konutu olması ve aile bireylerinin boşanması ya da anlaşmazlık nedeni ile tapu iptal davası açılabilmektedir.
  • Tapunun zamanaşımına uğraması nedeni ile dava süreci başlatılabilmektedir.
  • İmar da yaşanan problemler nedeni ile tapu iptal ve tescil davasına başvuru yapılabilmektedir.

Tapu İptal Davası Nedenleri

Tapu iptal davası sebepleri arasında vefat ve miras gibi nedenlere de yer verilebilmektedir. Tapu iptal davası için yasa dışı bir problemin çıkmasına gerek bulunmamaktadır. Ayrıca vefat, miras, boşanma, bilgi düzeltmesi ya da bilgi değişikliği gibi nedenlerden dolayı da tapu iptal ve tescil davası açılabilmektedir.

The post Hangi Durumlarda Tapu İptal Davası Açılır? first appeared on Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara.

]]>
https://www.ilkayhukukburosu.com/hangi-durumlarda-tapu-iptal-davasi-acilir/feed/ 0
Boşanma Avukatı Ankara Sincan https://www.ilkayhukukburosu.com/bosanma-avukati-ankara-sincan/ https://www.ilkayhukukburosu.com/bosanma-avukati-ankara-sincan/#respond Fri, 15 Nov 2019 19:22:29 +0000 https://www.ilkayhukukburosu.com/?p=9551 Boşanma Avukatı Ankara Sincan Türk Medeni Kanunu’nda evliliği sonlandıran haller düzenlenmiştir. Boşanma da evlilik birliğini hukuki olarak sonlandıran durumlardan biridir. Boşanma hükümleri Türk Medeni Kanunu’nun 161. ile 184. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Kanuna göre boşanma sadece boşanma davası açılarak yani aile hakiminin kararı neticesinde mümkün olmaktadır. Mahkemenin nihai kararı aleyhine olan taraf bu karara karşı istinaf hakkına sahiptir.  Türk Medeni Kanunu’na göre evlilik birliğinin sonlandırılması arasında yer alan boşanma yalnızca hakim kararı ile mümkün olan bir müessesedir. Aile mahkemesi tarafından verilen kararın kesinleşmesi ile mahkemece nüfus müdürlüğüne gidilir ve nüfus kayıtları yeniden düzenlenmektedir. Bu sayede boşanma gerçekleşmektedir. Ancak boşanmada tarafların sadece...

The post Boşanma Avukatı Ankara Sincan first appeared on Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara.

]]>
Boşanma Avukatı Ankara Sincan

Türk Medeni Kanunu’nda evliliği sonlandıran haller düzenlenmiştir. Boşanma da evlilik birliğini hukuki olarak sonlandıran durumlardan biridir. Boşanma hükümleri Türk Medeni Kanunu’nun 161. ile 184. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Kanuna göre boşanma sadece boşanma davası açılarak yani aile hakiminin kararı neticesinde mümkün olmaktadır. Mahkemenin nihai kararı aleyhine olan taraf bu karara karşı istinaf hakkına sahiptir. 

Türk Medeni Kanunu’na göre evlilik birliğinin sonlandırılması arasında yer alan boşanma yalnızca hakim kararı ile mümkün olan bir müessesedir. Aile mahkemesi tarafından verilen kararın kesinleşmesi ile mahkemece nüfus müdürlüğüne gidilir ve nüfus kayıtları yeniden düzenlenmektedir. Bu sayede boşanma gerçekleşmektedir. Ancak boşanmada tarafların sadece medeni durumlarını değiştirmeleri söz konusu değildir. Çünkü boşanma müessesinin kendi içinde pek çok maddi ve manevi sonucu bulunmaktadır. Bu noktada olası hak kayıplarının önüne geçişmesi ve boşanmanın sonuçlarının hakkaniyetli bir şekilde gerçekleşmesi için boşanma avukatı hukuki desteğine başvurulması oldukça önemlidir.

Boşanma Davası Açmak İçin Ne Yapılır?

Eşinden boşanmak isteyen kadın ya da erkek, boşanma davasını ya kendisinin ya da eşinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yerde bulunan Aile Mahkemelerine açmak zorundadır. Söz konusu yerde aile mahkemesi olmaması durumundaysa o yerdeki aile mahkemesi sıfatıyla boşanma davasına bakmakla görevli Asliye Hukuku Mahkemesine dava açılmalıdır.

Boşanma davaları aile hukukunda anlaşmalı boşanma davaları ve çekişmeli boşanma davaları olarak ikiye ayrılmaktadır. Dolayısıyla boşanma davası şartları da davanın çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Çekişmeli boşanma davalarında boşanma kararı alınabilmesi için usulüne uygun olarak açılan boşanma davası olması gerekmektedir. Buna bağlı olarak boşanma nedenlerinden en az biri mevcut durumda bulunmalı, boşanma sebebi açık ve net bir şekilde belirtilmeli, boşanma nedenlerinin ispat edilmesi ve boşanma sürecinin usulüne uygun takip edilmesi koşulu bulunmaktadır. Boşanma davasına bakan hakimin boşanma davasında öne sürülen boşanma sebebi olarak gösterilen olayların varlığına vicdanen kanaat getirmedikçe tarafların boşanmasına yönelik karar vermemektedir.

Boşanmada Maddi Ve Manevi Tazminat

Boşanma davasında bir eşin maddi tazminat talebinde bulunabilmesi için kusursuz ya da diğer tarafa nazaran daha az kusurlu olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra dava dosyasında belirtilen boşanma nedeni ile mevcut menfaatlerin zedelenmiş olması da gerekli görülmektedir. Dolayısıyla maddi tazminatın amacı, boşanma sebebiyle ortaya çıkan zararın tazminidir. Bu durumda boşanma sebebi olarak gösterilen olayların eşin kişilik haklarına zarar vermiş olması durumunda o eş manevi tazminat da talep edebilmektedir.

Boşanma davasında tazminat talebi, uzman boşanma avukatı tarafından hazırlanan boşanma dilekçesi ile mahkemeye beyan edilmelidir. Dilekçede yer almayan boşanma talepleri için de dava sürecinde yeni tazminat talepleri oluşturulabilmesi mümkündür. Boşanma avukatı Ankara Sincan bölgesinde şu davalarda aktif bir şekilde profesyonel hukuki hizmet vermektedir:

  • Çekişmeli Boşanma Davaları
  • Anlaşmalı Boşanma Davaları
  • Evlilik öncesi yapılan anlaşma ve sözleşmeler, mal rejimi sözleşmeleri
  • Boşanma Protokolleri
  • Evliliğin iptali halleri ve evlilik iptal davaları
  • Nafaka Davaları
  • Nafaka ve Tazminat Talepleri
  • 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin önlenmesi Hakkında Kanun gereği her türlü Koruma Tedbirleri
  • 9 -Velayetin Değiştirilmesi ve Kaldırılması Davaları
  • 10-Babalık Davaları
  • 11-Yabancı mahkemelerde verilen boşanma kararlarının yahut aile hukukunu ilgilendiren kararların Tanınması ve Tenfiz Davaları
  • 12-Mutlak Butlan ve Nisbi Butlan Halleri
  • 13-Mal paylaşımları ve rejimleri
  • 14- Yaş ve isim değiştirilmesi davaları

The post Boşanma Avukatı Ankara Sincan first appeared on Boşanma - Tazminat ve Kira Hukuku Avukatlık Bürosu Ankara.

]]>
https://www.ilkayhukukburosu.com/bosanma-avukati-ankara-sincan/feed/ 0