İstirdat Davası Nasıl Açılır

İstirdat Davası Nasıl Açılır 

İstirdat Davası, takibe itiraz etmemiş veya itirazının kaldırılmış olması yüzünden borçlu olmadığı bir parayı tamamen ödemek zorunda kalan borçlu şahıs, ödediği tarihten itibaren bir sene içinde, umumi hükümler dairesinde mahkemeye başvurarak paranın geriye alınmasını isteyebilir.

İstirdat davası, Borçlunun ödeme emrine itiraz etmemesi veya itirazın icra mahkemesinde kaldırılmış olması halinde takip kesinleşecektir. İcra takibinden önce borçlu menfi testip davası da açıp tedbir almamışsa, borçlu icra takibindeki borcu ödeme zorunda kalacaktır. Buna rağmen borçlu gerçekten borçlu olmayabilir veya borcu olmadığını düşünebilir. Daha öncede itiraz konusunda dava açılmış olmadığından borçlu olmadığını gösteren bir mahkeme kararıda bulunmamaktadır. Böyle bir durumda menfi tespit davası açmadığı için cebri icra tehdidi altında borcu ödemek zorunda kalan borçlu ödediği paranın geri verilmesi için istirdat davası açılır.

İİK: Menfi tesbit ve istirdat davaları: Kanun Maddesi

Madde 72 -Borçlu, icra takibinden önce veya takip sırasında borçlu bulunmadığını ispat için menfi tespit davası açabilir.

İcra takibinden önce açılan menfi tespit davasına bakan mahkeme, talep üzerine alacağın yüzde onbeşinden aşağı olmamak üzere gösterilecek teminat mukabilinde, icra takibinin durdurulması hakkında ihtiyati tedbir kararı verebilir.

İcra takibinden sonra açılan menfi tespit davasında ihtiyati tedbir yolu ile takibin durdurulmasına karar verilemez. Ancak, borçlu gecikmeden doğan zararları karşılamak ve alacağın yüzde onbeşinden aşağı olmamak üzere göstereceği teminat karşılığında, mahkemeden ihtiyati tedbir yoluyla icra veznesindeki paranın alacaklıya verilmemesini isteyebilir.

Dava alacaklı lehine neticelenirse ihtiyati tedbir kararı kalkar. Buna dair hükmün kesinleşmesi halinde alacaklı ihtiyati tedbir dolayısıyla alacağını geç almış bulunmaktan doğan zararlarını gösterilen teminattan alır. Alacaklının uğradığı zarar aynı davada takdir olunarak karara bağlanır. Bu zarar herhalde  yüzde yirmiden aşağı tayin edilemez.

Dava borçlu lehine hükme bağlanırsa derhal takip durur. İlamın kesinleşmesi üzerine münderecatına göre ve ayrıca hükme hacet kalmadan icra kısmen veya tamamen eski hale iade edilir. Borçluyu menfi tespit davası açmaya zorlayan takibin haksız ve kötü niyetli olduğu anlaşılırsa, talebi üzerine, borçlunun dava sebebi ile uğradığı zararın da alacaklıdan tahsiline karar verilir. Takdir edilecek zarar, haksızlığı anlaşılan takip konusu alacağın yüzde yirmisinden aşağı olamaz.

Borçlu, menfi tespit davası zımmında tedbir kararı almamış ve borç da ödenmiş olursa, davaya istirdat davası olarak devam edilir.

Takibe itiraz etmemiş veya itirazının kaldırılmış olması yüzünden borçlu olmadığı bir parayı tamamen ödemek mecburiyetinde kalan şahıs, ödediği tarihten itibaren bir sene içinde, umumi hükümler dairesinde mahkemeye başvurarak paranın geriye alınmasını isteyebilir.

Menfi tespit ve istirdat davaları, takibi yapan icra dairesinin bulunduğu yer mahkemesinde açılabileceği gibi, davalının yerleşim yeri mahkemesinde de açılabilir. Davacı istirdat davasında yalnız paranın verilmesi lazım gelmediğini ispata mecburdur.

İstirdat Davası Nasıl Açılır  – Şartları

İstirdat davası borçlu bakımından bir eda davasıdır. Maddi hukuk bakımından sebepsiz zenginleşme davasına benzer. Borçlunun parayı hata sonucu ödeyip ödememesi önemli değildir. Burada borçlu olmadığının ve bu parayı ödememesi gerektiğini ispat yeterlidir.Bu nedenle  İstirdat davası açılması bazı şartlara bağlanmıştır.

  1. Borçlu Olmayan bir paranın ödenmesi durumunda İstirdat davası açılır.
  2. Paranın İcra takibi sırasında ödenmiş olması durumunda istirdat davası açılır.
  3. Paranın cebri icra tehdidi altında ödenmesi nedeniyle istirdat davası açılır.
  4. İstirdat Davası Bir yıl içerisinde açılmış olmalıdır.

İstirdat Davasında Hak Düşürücü Süre

Takibe itiraz etmemiş veya itirazının kaldırılmış olması yüzünden borçlu olmadığı bir parayı tamamen ödemek mecburiyetinde kalan şahıs, ödediği tarihten itibaren bir sene içinde istirdat davası açması gerekmektedir. Bu süre içerisinde açılmadığı takdirde hak düşürücü sebep sayılmaktadır.

İstirdat Davası Nasıl Açılır – Yetkili ve Görevli Mahkeme

İstirdat davası ve konusu para olan tüm uyuşmazlıklar da görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Yetkili Mahkeme ise davalının yerleşim yeri veya icra takibinin yapıldığı yer mahkemesidir.

Menfi Tespit Davasından İstirdat Davasına Dönüşmesi Nedir

2004 sayılı icra iflas kanunu 72 maddesince, borçlu, menfi tespit davası zımmında tedbir kararı almamış ve borç da ödenmiş olursa, açılmış olan menfi tespit davası (borçlu olmadığının tespiti)  istirdat davası olarak devam edilir.

İstirdat Davasının Sonuçları

İstirdat davası açılır ve kabul edilirse Borçlu (Bu davada Davacı sıfatı) icra takibinde ödediği paranın, harç ve giderleriyle birlikte davacıya (yani borçluya) ödenmesine karar verilir. Ayrıca istirdat davası sebebiyle yargıla giderlerlerine mahkum edilir.

İstirdat Davası Nasıl Açılır – Yargıtay Kararı

Hukuk Genel Kurulu önüne gelen uyuşmazlık, açılan davada 2004 sayılı İcra İflas Kanunu’nun 72/7. maddesindeki bir yıllık hak düşürücü sürenin uygulanmasının gerekip gerekmediği noktasında toplanmaktadır. Bu açıklamalar ışığında davacının davasının 2004 sayılı İİK’nun 72/7.maddesi uyarınca açılan istirdat davası olduğu; davacı-borçlu Hurşit tarafından, 2006/3347 esaslı icra dosyasında takibe konulan borcun 03.09.2007 tarihinde ödendiği, davacının eldeki davayı 17.02.2010 tarihinde açtığı ve 1 yıllık hak düşürücü sürenin geçtiği anlaşılmaktadır.

İSTİRDAT DAVASI – GSM ŞİRKETİ DAVALININ TARİFELERİNDE YAZILI BULUNAN ÜCRETLER – AYLIK SABİT ÜCRETİNİN HANGİ HİZMETLER KARŞILIĞI OLARAK BELİRLENDİĞİ – KAYIT VE BELGELERİN İSTENMESİ – BİLİRKİŞİDEN DAYANAKLARINI GÖSTERİR GEREKÇELİ DÜŞÜNCE ALINMASI GEREĞİ

ÖZET: Taraflar arasındaki istirdat davasının yapılan yargılamada mahkemece yapılacak iş, gsm şirketi davalıdan tarifelerde yazılı bulunan ücretlerin özellikle aylık sabit ücretin hangi hizmetler karşılığı olarak belirlendiklerine ait, varsa kayıt ve belgeleri isteyip, dosya içine almak, aylık sabit ücret karşılığında davalı aboneye ücrete tabi diğer hizmetler dışında ayrıca bir hizmet verilip verilmediği hususunda, GSM mobil telefon sistemi ve hizmetleriyle ilgili konularda uzmanlıkları belirlenen bilirkişi veya kurulundan taraf ve Yargıtay denetimine elverişli, dayanaklarını gösterir, gerekçeli düşünce de alınmak suretiyle saptamak, bunun sonucuna uygun olarak bir karar vermekten ibarettir.

94 SORULAR

  1. SİBEL TAŞÇI dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Size email olarak gönderdiğim davamda zaman aşımı söz konusumudur. teşekkürler….

  2. HARUN KİRİŞCİ dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Bu dava için nasıl bir hazırlık aşaması vardır..Cevap verirseniz sevinirim..

  3. DAĞHAN DÜZGÜN dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Davanın açılabilmesi için avukata vekalet versek daha hızlı sonuçlanır mı?

  4. ÇAĞRI ÇÖLBAY dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Davayı açma şartları nelerdir..

  5. REŞAT DİKEN dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Davayı açma şartları nelerdir..

  6. BERCİS SEVGİ METE ÇALIPINAR dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Davanın açılabilmesi için avukata vekalet versek daha hızlı sonuçlanır mı?

  7. MERT OKTAR dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Davada zaman aşımı süresi var mı? Dava zaman aşımı süresini belirtirseniz sevinirim..

  8. ABDULKADİR YÜKSEL dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır bu konu hakkında geri dönüş yaparsanız sevinirim iyi çalışmalar.

  9. RASİM SOYKÖK dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Sayın avukat Mevcut davanın açma şartları nelerdir.?

  10. EMİRCAN DERİNDERE dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Davayı ben hangi mahkemede açabilirim.. Davanın yetkili mahkemesi neresidir.. Saygılarımla.

  11. ECEM PERİŞAN dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Ben yurtdışında yaşıyorum Türkiyeye gelmem dava sürecini etkilermi

  12. ONURHAN OĞUZTÜRK dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Ben yurtdışında yaşıyorum Türkiyeye gelmem dava sürecini etkilermi

  13. ATEŞ KONAR dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Bu konuda dava dilekçesi nasıl yazılır nedeniler nasıl açıklanır.

  14. SUDEM KOÇ dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim.. Başarılar dilerim..

  15. ZEYNEP GÜNDÜZ dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Bu konuda dava dilekçesi nasıl yazılır nedeniler nasıl açıklanır.

  16. AYŞEGÜL ONAR dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Bu dava için nasıl bir hazırlık aşaması vardır..Cevap verirseniz sevinirim..

  17. NESİBE DAYANIR dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Öncelikle bu bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim. Ankara dışına hizmetiniz var mı?

  18. ÖZER ERKÖSE dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Ben yurtdışında yaşıyorum Türkiyeye gelmem dava sürecini etkilermi

  19. SELÇUK ETYEMEZ dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Davayı ben hangi mahkemede açabilirim.. Davanın yetkili mahkemesi neresidir.. Saygılarımla.

  20. MİRAÇ YURTDAŞ dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Sayın avukat Mevcut davanın açma şartları nelerdir.?

  21. CANAN AKKOÇ dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Bu dava Hakkında bazı sorular aklıma takıldı.

  22. ADA GEDİK dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Acaba bu davayı avukatsız takip edebilirmiyim? Davanın dilekçe örneğini bulabilirmiyim..

  23. KASIM KOCA dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Bu konuda dava dilekçesi nasıl yazılır nedeniler nasıl açıklanır.

  24. ERİM TEMÜR dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Bu duruma karşılık olarak dava açmak istiyorum.

  25. İHSAN SEÇKİN dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Davanın şekli zamanı ve basarı olanağımız tam olarak nedir sizden bilgi rica edebilirmiyim…

  26. EMRULLAH HAKSEVER dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Davada zaman aşımı süresi var mı? Dava zaman aşımı süresini belirtirseniz sevinirim..

  27. SAMET GÜLEÇ dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Dava ve avukat masrafları konusunda bilgi verebilir misiniz?

  28. TUBA SAYGIN dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır bu konu hakkında geri dönüş yaparsanız sevinirim iyi çalışmalar.

  29. GÖKTUĞ ŞARE dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Bu dava açmak için bilmeniz gerekenler nelerdir. dava açmak için nasıl bir yol izlenir

  30. NAZİRE UZUN dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır hukuk mahkemesine başvuru dilekçe örneği bulabilirmiyim..

  31. NECMETTİN TAŞKESEN dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Ben yurtdışında yaşıyorum Türkiyeye gelmem dava sürecini etkilermi

  32. ÖZNUR OKANT dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Acaba bu dava ne kadar sürer veya sonuçlanır..

  33. HALİME AKINOĞLU dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Acaba bu davayı avukatsız takip edebilirmiyim? Davanın dilekçe örneğini bulabilirmiyim..

  34. HEDİYE ALPEREN dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır bu konu hakkında geri dönüş yaparsanız sevinirim iyi çalışmalar.

  35. UĞUR GÜLEN dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Sözleşme var nasıl bir yasal işlem başvurusunda bulunabilirim ikametim adana yalnız..

  36. GİZEM EKMEN dedi ki:

    İstirdat nedir, istirdat davası neden açılır.

    • İlkay Hukuk Bürosu dedi ki:

      istirdat diğer adıyla Geri alım davasıda denir. İstirdat haklı bir neden olmaksızın mal kazanımından doğan ve kazanılan malın geri alınmasını amaçlayan dava; icra hukukunda, borç olmayan bir paranın, kesinleşen icra takibi tehdit altında ödenmesi durumunda, bu paranın geri alınması için açılan dava türüdür.

  37. NAZ BAŞKAN dedi ki:

    İstirdat Davasında Dava Açma Süresi Nedir, Süre Ne zaman Başlar.Bilgi verirmisin.

    • İlkay Hukuk Bürosu dedi ki:

      İstirdat davası bir yıllık hak düşürücü süreye tabidir. Süre borç olmayan paranın icra dairesine ödendi­ği tarihten başlar.

  38. NAZ BAŞKAN dedi ki:

    İstirdat Davası Hangi Mahkemede Açılır

    • İlkay Hukuk Bürosu dedi ki:

      İstirdat Davasında geri verilmesi istenen paranın tutarına göre sulh ya da asliye hukuk mahkemesinde açılır ve yargı­lama usulü bakımından genel hükümlere göre yürütülür.

  39. BUKET İSKENDER dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Makaleniniz davası ile ilgili net bir yazı olmuş.. teşekkürler..

  40. FATMANUR AYDINKAL dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Davanın şekli zamanı ve basarı olanağımız tam olarak nedir sizden bilgi rica edebilirmiyim…

  41. ALTUĞ KARSLI dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Sizden randevu almak istiyorum.Yardımcı olurmusunuz?

  42. SENA ARSLANOĞLU dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Bu davanın Masrafı ne kadar? Bu dava maliyetli mi bilgi verirseniz sevinirim.

  43. ALPARSLAN KUVANÇ dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Bu duruma karşılık olarak dava açmak istiyorum.

  44. AYLA KARAASLAN dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Davayı açmak istiyorum süreç ne olur en acil davayı siz alırsanız masraflarım ne kadar tutar.

  45. ÇETİN TEPECİK dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Bu davada ben nasıl bir yol izlemeliyim lütfen yardımcı olurmusunuz ?

  46. MHAIDI AKPINAR dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Öncelikle bu bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim. Ankara dışına hizmetiniz var mı?

  47. VEDAT ÖZTÜRKMEN dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Bu dava için gerekli belgeler nelerdir..İspat yükümlüğü kimdedir.

    • İlkay Hukuk Bürosu dedi ki:

      İspat yükü davacı durumun­daki borçluya düşer. Borçlar Kanunu’nun (BK) 62. maddesine göre borçlu olmadığı bir şeyi kendi isteğiyle veren kimse, yanılarak kendisini borçlu sandığını kanıtlamadıkça, verdiği şeyi geri isteyemez.

  48. IRAZ ÜZMEZ dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Konuyla ilgili bilgi verirseniz ona göre bir yol izlemek isterim teşekkür ederim iyi çalışmalar.

  49. TALHA BİLİCAN dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Bu duruma karşılık olarak dava açmak istiyorum.

  50. BEYHAN SARAÇLI dedi ki:

    İstirdat Davası Nasıl Açılır Bu davada ben nasıl bir yol izlemeliyim lütfen yardımcı olurmusunuz ?

AVUKATA SORU SOR

 

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




[recaptcha]

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri